Dagarna med Nancy, 97 (4)

Pia Sundberg
·
18 september 2017

Nyfiken och uppdaterad

Varje morgon läser Nancy Dagens Nyheter, från första till sista sidan. Vi talar om Rosling, vår gemensamma idol, översvämningarna, kyrkovalet, Trumps senaste eskapader, mordet på Kevin, och vad tror jag egentligen hände? Nancy är helt uppdaterad. Tidningsläsningen ger förstås upphov till många samtal.

Samtalet och väntan på döden

Vi talar om samtalet, hur viktigt och värdefullt det är. ”Då går tiden fort, men annars går tiden långsamt och det är tungt att bara gå och vänta på döden. Det är jobbigt att inte orka med sig själv, bara det allra nödvändigaste. Kroppen orkar inte så mycket och man är inte pigg. Jag gör inte så mycket längre men jag har ju orkat så mycket i mitt liv. Men jag är ju snart 100 – jag får väl skylla på det. Det kanske är dags att "lugna te sig lite”. Nancy är noga med att jag får med det dialektala i det här uttrycket. Och igen kan vi mitt i allvaret mötas i det härliga och djupa skrattet.

"Det är också tungt att inte kunna hjälpa till, att vara onyttig". Vi talar om vikten av acceptans och jag påminner om den stora glädje som Nancy innebär för alla sina nära och kära. Vad är nytta? Är inte detta den största av nyttor?